11 oktober 2011

Vi behöver lite kökstips!

Det finns en uppsjö av fina kök!
I alla prisklasser och former! Ju mer vi tittar ju mer förvirrade blir vi!
Vi började med att rita ett kök hos en firma och tyckte det blev jättebra.. priset däremot blev ju som väntat skyhögt..
Vi vill ha ett gammeldags köks. Inga högblanka fronter och lådor/luckor som sitter "kloss i kloss". Ett modernt kök gör sig liksom inte här. Även om dom är jättefina!
Vi tycker att Ikea´s kök verkar ha bra kvalité men tycker inte att någon av luckorna passar. Fick ett rakt och snabbt svar sist vi var är och kikade att det ni ser är det som finns.. okej.. inga fler funderingar på andra alternativ här inte.
Men kanske vi då kan använda oss av deras stommar och sen fixa luckor/lådor på annat håll? Jag har varit i kontakt med en lokal snickare som inte ser det som något större problem att göra luckor som passar! Fräckt av mig va?!
Stora varuhuset har en modell som föll mig rätt bra i smaken men då är inte färgen heltäckande.. en annan modell känns rätt i formen men då är den off white och på tok för blank..
Gaaaaah!
Att bygga ett platsbyggt kök vore ju toppen men det finns inte en köksbudget på hur mycket som helst tyvärr.
An angel at my table har ett otroligt fint kök som jag tycker om!
Vi ska bygga ett helt nytt kök på nedervåningen där det i dagsläget håller på att rivas ut från att ha varit "bara rum" Inget vatten och avlopp tex.
Vi ska mestadels ha bänkskåp, sen blir det några hyllor på ena väggen, en köksö och ett stort skafferi att gå in i!

Vad har ni för kök? Kostnad?
Kan vi komma och snoka!? Haha!!

Vi tar tacksamma mot tips och råd av alla slag!! :)

31 kommentarer:

Gamla skolan-Jennie sa...

Hej tjejen!

Du är varm välkommen hem till mig och titta men jag har på känn att ni får åka en bra bit då..;)

Jag tycker att det är en bra lösning att köpa köksstommar på IKEA och be en snickare göra luckorna precis som ni vill ha dem.

Jag har ju själv lyxen att ha en man (sambo, ingen ring i sikte här inte..)som är snickare (CNC-operatör). Vi har ritat köket tillsammans och sedan har han gjort allt själv. Mycket jobb var det men vi blev mer än nöjda med resultatet.

Kram på dig!

Lilla Majken sa...

Jag satt precis och tänkte det du kom till, att varför inte köpa stommar på Ikea och beställa luckor av en snickare. Jag ångrar nämligen att inte vi gjorde det. Vi gav 13 000 kr för vårt IKEA, vi har dock inte överskåp utan hyllor och skafferi istället. Jag försöker övertala min man att jag ska få måla luckorna så att det inte ser så "plastigt" ut, men har inte lyckats övertala honom än. Annars hoppas jag på att jag inom några år ska göra luckor till stommarna. Vi får se om det hjälper att tjata sig till det...

Kram Therese

Anonymous sa...

Hur såg köket ut innan, vad är det ni har rivit bort eller tänker riva bort? /Vänligen Lisa.

Grodmamman sa...

Tycker också att det vore en bra idé att köpa IKEAs stommar och be en snickare göra luckorna.
Vi har ett IKEA-kök med högblanka luckor som vi trivs jätte bra med. Nu bor vi ett modernare hus än er och då tyckte vi att det passade. Jag är jätte nöjd med alla våra lådhurtsar, har bara två hörnskåp med dörrar. Vi har bara överskåp över kyl och frys och jag är jätte nöjd över all öppen yta som blev då.
Lycka till med köket!
Kram

Anonymous sa...

Stommar från Ikea och luckor från snikcare låter elegant tycker jag. men jag kan inte låta bli att slåt ett slag för lådor iallafall. SÅ praktiskt! Du ser allt du har utan att stå på knä och dra ut allt på golvet. Bara för att upptäcka att den skål du har letat dig fördärvad över ligger längst in längst bak. Med lite fantasi kan ju lådluckorna se ut som skåpluckor.... Vackert är fint men praktiskt är ovärderligt när vardagen knackar på :-) Lycka till!

Vardag och flärd sa...

Ja, varför inte anlita en snickare, då får du det som du vill och du får ett unikt kök. Köket är ju så viktigt, hemmets hjärta! Lycka till med ditt val!
Kram Eva

Lena sa...

Mitt högblanka handtagslösa kök vill du inte snoka i!

Tycker som de andra att det är en bra idé att köpa stommarna från Ikea och ett antagligen billigare alternativ till snickare är att kontakta alla dessa "luckbytar"-företag som finns. Någon borde ha en lucka som passar.
Jag har lådor i bänkhurtsarna och tycker det är otroligt bra- dra ut lådan och du ser vad som finns i den. I ett bänkskåp med hyllor brukar det vara krångligt att se det som är längst in!

Vi bytte våra luckor hos ett ett företag som heter New Kitchen, bra, snabba och till hyfsat pris och de har ett antal luckor att välja mellan, tror också att de kan tillverka det man önskar. Googla på dem!

Vilket härligt jobb ni har framför er!

Kramar

Norrfrids Eija sa...

Det går att fixa ett kök billigt, och personligt blir det också på kuppen. Ni som är händuíga kan bygga själv, eller lägga ihop ett kök av blocket-fynd. Så ska vi göra den dagen det är dags...
Om jag ska vara helt ärlig tycker jag att de platsbyggda, vita, svindyra köken saknar helt personlighet. Sterilt och trist. Min favorit är Lunda Gårds kök, eller Sandras (Vintage House) som ju är ett hemmabygge av man tar vad man har!
Lycka till!
Eija

Sara Lind sa...

Hej på Er,

Jag var en gång på en Hälsingegård som heter Erik-Anders och ligger i Asta, Söderala. Där kunde man beställa kök, lantliga och superfina tyckte jag. Det var dock några år sedan men den står kvar så möjligheten finns säkert för en förfrågan om snickrade luckor t ex.

Mvh Sara

Sara Lind sa...

Hej igen:)

Jag antar att det är mest plånboksvänligt att köpa stommar på IKEA. Men i en gård som Eran så skulle jag personligen försöka få till så att stommen ser "tung" ut. Men rejäla lister, så att det blir lite "plats-byggt".
Jag klistrar in några adresser där jag hittat kök som jag fallit för, eftersom att jag gärna skulle vilja bo som Er så borde det passa in hyffsat...

KVÄNUM KÖK
http://skrallungarochskargardsliv.blogspot.com/2009/09/inspiration-kok.html

Det här köket skulle jag själv vilja ha. Jag älskar den inbyggda lilla soffan.(Tradition Profil-Vintervit)
http://www.lundinskok.se/

Här finns lite rejäla fläktskåp som kanske vore häftigt..
http://drommaromhusochtradgard.blogspot.com/2010/08/koksinspiration.html

Varmt lycka till, väntar med spänning på att få se ett resultat framöver.

Ha det gott
Mvh Sara

Lilla Kråkslottet/ Angelica sa...

Vad snälla ni är!
Och som du skriver Sara så vill vi ha stora lister! Inte att allt "sitter ihop" som det gör i Ikeas stommar. Vi tänker oss att man kan använda stommarna, ställa dom med ett litet mellanrum och sen kanske få till en passbit mellan så det inte blir så "kloss i kloss"
Tusen tack för allt engagemang från er alla!!

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Det är viktigt att man hittar ett kök som man gillar, för man spenderar mycket tid där. Och ska man ändå göra om så vill man ju få det precis som man vill ha det:)). Vi har Marbodal 'Form Ek', det är 10 år gammalt och jag skulle vilja måla om luckorna till vitt så det mer blir som 'Form Vit'. Men jag vet inte om jag törs måla om dem...Jag gillar stora breda lådor på 80 cm med skålhandtag, som det är på din bild. Jag tycker att det låter som en bra idé med Ikeastommar och egna luckor som du vill ha dem.
Lycka till!
Kram Maria

johanna sa...

Hej och Oj vilket projekt ni håller på med. Vad spännande!

Tycker som många andra här att det låter som en bra ide att ta IKEA stommar och sedan be en snickare fixa luckorna så det verkligen blir erat eget.

Vi har ett kök från Marbodal som jag är nöjd med, och ett tips från mig är att ha en köksö, är riktigt glad i den så mysigt att samlas runt när man står och fixar.

Ska bli jätte spännande och följa erat projekt!

Kram Johanna

Lotta sa...

Hej
Har ni kollat på Kvik? Vi köpte vårt kök där och är jättenöjda. Det är ju iofs tätt mellan skåpen men det går kanske att fixa alt, bara köpa luckorna. http://www.kvik.se/sv-SE/kok/Rimini-Kok

creando sa...

Du har fått massor med bra förslag här. Du kan ju också välja den luckan du hittat och gillar, men som inte hade heltäckande färg. Lämna in den för omlackering. Vi har ett platsbyggt kök. Ett modernt i ek. Och det kostar ju normalt mycket pengar. Men hos oss är det ju så att vi ritar och bygger själva. Maken är snickare med egen fabrik, så det går ju bra då.... Lycka till med köket! Är ju helt säker på att ni kommer att få till det jättefint! Kramar Kicki

Skimmelgården sa...

Hej Söt !!
Oj vad många bra förslag, detta skall bli roligt att följa.
Vi har själva ett IKEA kök och jag är nöjd. Prisklassen är ju enorm, vi sparade 250 000 på att sätta in ett kök därifrån istället för ett exakt likadant Marbodal kök. Kändes inte som om det var värt det, för om man någon gång flyttar har man inte igen de pengarna.
Och det roliga är att IKEA och Marbodal gör sina kök av samma stomme i samma fabrik har jag fått höra, så så stor skillnad är det nog inte. Jag tycker många gånger att det är detaljerna som gör skillnaden, det blir nog kalas fint hos dig vad ni än bestämmer er för att göra.
Kram till dig fina

Industri house sa...

Tack! Goa du för fina hälsningar, ja du är sant det där om att åldern bara är en siffra:))Håller med om att det inte är lätt det där med att bestämma sig för kök,i och med att vårat hus bara var 7 år när vi köpte det så blev det lite små renoveringar istället,köket var körsbärsfärgat så det första vi gjorde var att måla det vitt,rev ner alla överskåp och så bytte vi kakel och beslag. Köpte ny rostfri fläkt,nya rostfria hyllplan, rostfri diskmaskin osv...Känner mig iallafall skapligt nöjd:)Men jag håller med dig om att angel at my tables kök är supersnyggt! hade passat perfekt hos er kan jag tänka mig:) Ha det gott! stor kram jessica.

Helene sa...

Satsa på IKEA!
Gör egna fronter luckor hos snickaren eller lämna in de från IKEA på lackering som ni vill ha dem.

Det är detaljerna det hänger på om man vill få till rätta känslan.

I vårt gamla kök hade vi IKEA kök med furuluckor först, som jag sedan målade om själv och det blev skitbra!

Lägg inte för mycket pengar då det ofta är så att man vill göra om efter några år!

Kram Helene

Anna sa...

Hej!
Oj, så många bra och fina tips du fått! Nu vet jag ju inte alls vilken typ av kök du tänkt dig men jag kan tipsa om epoq som säljs via elgiganten. Snäppet dyrare än IKEA men kvaliten verkar toppen. De har en lite lantligare serie som heter Allmo i grått och vitt! Tror det går att få i vilken färg som helst mot tillägg. Kanske kan vara värt att satsa på. At göra egna luckor är ju en massa jobb och det har ni ju ändå med köksbygget!

Kramen!

Anonymous sa...

Rätt komiskt egentligen angående det blogg-kök som du tycker om. Visst är det ett underbart platsbyggt kök, men tydligen hade de först tänkt riva ut det helt eller delvis, men nu verkar de ha bestämt sig för att behålla det, vilket jag verkligen hoppas. Kvalitén och känslan på det originalköket går inte att finna i nybyggen. Det du vill ha river andra ut och tvärtom, världen är uppochner. Jag undrade längre upp hur ert kök ser ut nu, eller har ni rivit ut det som var? /Vänligen Lisa

Lilla Kråkslottet/ Angelica sa...

Lisa!
På nedervåningen där vi ska bygga köket är det i dag utrivet/håller på att rivas ut. Det har varit 2 lägenheter där men ingen av dessa finns kvar och det nya köket blir på en helt ny plats.
I dagsläget bor vi bara på övervåningen och där har vi ett mindre litet kök som vi i dag använder. Som så småningom ska rivas ut och blir ett kontor/pysselrum.
Så de blir ett helt nytt kök där nere! /Angelica

yllenystanet sa...

HAlloj vännen! NI som har tid och pyssla och inte behöver bo i renoveringen kan ju gott och väl bygga själva. Köp stommar på IKEA och låt snickaren göra era drömluckor! Vi skulle gärna göra så, men då vi måste bo borta under renoveringen så har vi inte tiden att hålla på och snickar själva...sedan ska det hela också måla och det vet jag EN som absolut inte vill hålla på med hemma ;-).

VI måste ses! VAd gör du på fredag kväll? Tänkte få till en tjejkväll med lite god mat, spabad och tjejfilm.

PS. DÅ kan vi även prata mer kök.
Kram,
Yllet

yllenystanet sa...

HAlloj vännen! NI som har tid och pyssla och inte behöver bo i renoveringen kan ju gott och väl bygga själva. Köp stommar på IKEA och låt snickaren göra era drömluckor! Vi skulle gärna göra så, men då vi måste bo borta under renoveringen så har vi inte tiden att hålla på och snickar själva...sedan ska det hela också måla och det vet jag EN som absolut inte vill hålla på med hemma ;-).

VI måste ses! VAd gör du på fredag kväll? Tänkte få till en tjejkväll med lite god mat, spabad och tjejfilm.

PS. DÅ kan vi även prata mer kök.
Kram,
Yllet

Knaada sa...

Vi har bland annat murat stommar i lättbetong som vi sedan har satt in ikea-lådstommar och fronter i. Supernöjd.

Du kan se en del av det här:
http://www.knaada.com/2011/04/jag-stanger-for-pasken/

Hem & Drömmar sa...

Hejsan!
Hur ni än bestämmer att ni ska göra tror jag det blir bra, ni har ju lyckats med allt annat.
Vi köpte ett visningskök från ballingslöv som vi fick komplitera till halva priset på allt så det blev inte dyrare än ett ikeakök. Jag är väldigt nöjd så det få bli mitt tips.
Ha de gott, kram Ing-Britt

Hilla på My Woodhome sa...

Ja, nu har ni att göra ett tag!
Besöka alla tipslänkar!

Läste att betong var med på listan, och jag håller fullständigt med!

Har den ingrediensen med på vår köksritning.
Känns lite tyngre och rejält.

Mitt tips (om ni väljer att göra själv till viss del) är att söka med engelska ord!
Det har jag roat mig med de senaste 3 åren i jakten efter detaljerna!

Här en en länk som man kan nypa många detaljer till mycket:)

http://www.myhomeideas.com/


http://www.housebeautiful.com/cm/housebeautiful/images/XF/7-camp-style-kitchen-dec0807_xlg-30088114copy.jpg


http://www.look4design.co.uk/l4design/pages/companies.asp?type_id=1


Man får sålla en HEL DEL oxå :)

Tjing!

Ika sa...

I det senate numret av Plaza Interiör finns det ett lantligt kök som är gjort av stommar från IKEA och luckor från en snickare. De har även lagt till "mellan skivor" mellan varje stomme så får du den där typiska känslan av att luckorna inte ligger utanpå. Just så har vi fuskat vid vår diskmaskin i vårt kök som annars är just ett lantliga kök utan utanpåliggande luckor. Dina idéer är inte fräcka bara väldigt kreativa precis som det skall vara!

Katarina sa...

Vilken underbar blogg du har. Så inspirerande. Hittade hit iförrgår efter att jag nattat mina barn och sedan satt jag fast i 2,5 timme och läste och läste :O)
Tänk om man hade ert engagemang och er ork. Imponerande! Och så otroligt vackert ert hur håller på att bli. Mkt avundsjuk ;O)
Kram från Katarina

Jenny sa...

Om du vill se ett ikeakök med luckor i antikbetsad furu från -95 är du välkommen hem till mig ... Vi har vårt kök på övervåningen, men nu är vi ju på gång med nedervåningen och då ska vi göra nytt kök där framöver och det ska bli vitt. Jag gillar ett par olika vita luckor från ikea så det blir nog det för oss, förhoppningsvis kan vi passa in ganska många av de gamla stommarna från det vi har ... visst får man använda ikeas stommar men luckor från annat håll!!!

Kram,
Jenny

Anna sa...

Hej igen! Idag blev jag tipsad om at även Beijerbygg har kök i sitt sortiment! Ungefär samma prislapp som IKEA. Kanske värt att kika in deras sortiment också!

http://www.beijerbygg.se/templates/BB_ProduktKategori.aspx?id=7378

Nabis heter deras eget sortiment!

Anna sa...

hej!
Vi har ikeaköket jag tror du snackar om.. inte helt täckande färg på luckorna.
Vi är nöjda med vårt (nästan färdiga) kök. Bilder kan du hitta här http://savsjo.mtq.se/enebacken/

dock har vi köpt bänkar på annat håll, 40 mm tjocka (väntar fortfarande på stenen).
Ska du ha en vanlig hederlig diskbänk kan jag rekommendera Laga Rostfritt, där du kan måttbeställa. Rejäla grejor!

I vår renovering är köket det enda som tagit kortare tid att montera än vad jag trodde :) Dock är stommarna ca 2 mm mindre än angivet (kan vara bra att veta om du ska ha distanser emellan).
Vad jag vet är ikea de enda som har som standard fullutdrag i lådor och dämpare mm. Det är ju jättebra att ha även om man vill ha lite gammeldags stil.

Allt är inte bra med ikea, men vissa saker är ju helt klart prisvärda!

Hör gärna av dig om du vill se fler bilder eller undrar ngt!
annaknut@hotmail.com